De opdracht bestond uit het nauwkeurig opmeten van een complex dubbel dak waarvan het bovenste dak een deel van het onderliggende dak overschaduwde. Hierdoor moesten extra beelden worden gemaakt om het geheel te kunnen realiseren. In totaal zijn voor dit project 798 beelden verwerkt.

Door enerzijds nadir beelden te nemen en anderzijds beelden vanuit een hoek werd het dak van de woning maximaal vanuit alle aanzichten gefotografeerd.

Aanpak

Middels een Mavic Pro werden 12MP beelden genomen op een bewolkte dag. Bewolking heeft het voordeel dat schaduwen minimaal zijn wat op zich een voordeel is voor het opmaken van een 3D-model van het dak. Dit laatste is noodzakelijk om deze complexe dakstructuur te kunnen opmeten en de oppervlakten hiervan te bepalen.

Na de opname werd het. geheel verwerkt met een aangepaste beeldverwerkingssoftware die in totaal 798 beelden samenvoegt en aldus een 3D-model kan opmaken van de woning. Gezien de focus hiervan op het dak lag is de rest van de woning van beperkte kwaliteit. Dit was immers voor deze opdracht niet noodzakelijk.

Naast het 3D model werden ook een DEM - digital elevation model opgemaakt die de hoogteverschillen in kaart brengen alsook een orthomosaic: grote luchtfoto die de individuele beelden tot één groot beeld omvormt.

Vervolgens kunnen alle vereiste afmetingen worden bepaald en visueel gemaakt op de orthomosaic en 3D model zodat de klant perfect alle dakafmetingen kent van elk stukje van zijn dak.

Hieronder een screenshot van een deel van het finale rapport voor de klant